Citate despre carte și alte lucruri despre citit

citate despre carte și citate despre cărți

Postăm pe social media citate despre carte, ne etalăm cu citate despre cărți și din cărți, și vorbim despre citit cu o așa ușurință.

Rămâi pe pagina asta ca să îți arăt și o altă nuanță. Uite una dintre fețele superficialității. Stabilim recorduri, dăm gata liste de 100+ cărți per an sau 10 cărți per lună. Și cu ce rămânem? Cu o esență pierdută, cu autori ale căror mesaje nu pot fi auzite și înțelese, cu cuvinte care rămân prinse între pagini și file răsfoite, și care nu își lasă amprenta în memorie, în suflet și în ființa cititorului.

Hai să citim cărți, nu citate despre carte

Am încetat să devorez cărți încă din vremea adolescenței. Îmi amintesc că doar atunci aveam obiceiul de a începe o carte dis-de-dimineață, și de a nu o mai lăsa din mână până seara. Să mă las prinsă captivă între paginile de poveste și să nu mă opresc din citit până ajung la ultima filă și la deznodământ. Dar acum nu-mi mai place să devorez cărți.

Mi se pare că pierd esența procedând astfel. Întorc filă cu filă și nu dau timp replicilor să îmi pătrundă în minte și în suflet. Când înfuleci pe nerăsuflate bucată cu bucată din farfurie, termini prea repede mâncarea și nu ai timp să o savurezi, să îi explorezi textura și notele de vârf sau de bază, toate aromele și after-taste-ul. Rămâi doar cu senzația că ești sătul. Cam la fel și cu cărțile.

Am învățat în timp că lectura în tihnă e mai valoroasă și mai prețioasă decât cea într-o singură zi, și că lasă amprente, învățături și amintiri mai clare și mai profunde decât superficiala lectură în timp record. Și prefer să citesc o carte în săptămâni sau luni, decât să bat recorduri de sute de cărți pe an, din care, peste ani, să-mi mai amintesc doar autorul și eventual titlul.

Citate despre carte, despre lectură și despre cărți

De ce căutăm citate despre cărți?

Sunt atât de multe căutări, căutăm citate despre carte, căutăm citate despre cărți și citate despre citit – dar ce sunt citatele? Ce sens au ele, cum ajunge vibrația și profunzimea lor și cum le reverberează sensul în noi, dacă nu avem context? Rămânem cu un citat gol. Rămânem cu niște cuvinte frumoase, și cu o cultură superficială pe care o numim generală. Ne auto-intitulăm culți, pe bază de citate despre carte.

Dar cât ai citit? Cum simți acel citat despre carte? Cum ajung la tine toate aceste citate despre cărți și din cărți? Și dacă nu citim, de ce nu citim? Știm să citim? Știm să cumpărăm cărți? Dăm comenzi de încă patru titluri noi deși încă nu le-am citit pe cele zece de pe noptieră. Citim doar de dragul de a citi? Da? Trist, atunci.

Impresii, gânduri, interpretări din lectură, nu citate

Nu știu despre tine, dar mie nu îmi place să citesc doar ca să stabilesc recorduri. De asta nu spun niciodată câte cărți am citit pe an. De fapt, nici nu le număr. Nici câte am cumpărat, nici câte am citit. Nu mă interesează numerele în acest sens. Mă interesează informația, emoția și experiența pe care fiecare carte mi le oferă.

Iar citatele pe care le selectez din fiecare carte sunt citate care, atunci când le citesc, îmi trezesc la viață cele mai vii amintiri din carte. Îmi amintesc emoția sau gândul pe care mi l-a generat citatul respectiv. Îmi amintesc contextul. Din trei, patru, sau zece, sau mai multe, sau câte citate din carte notez, îmi amintesc toată cartea. Pentru că am rezonat cu ele.

Așa că tot ce scriu, pe Sceptica, toate review-urile, tot ce notez ca citate din cărți, sau citate despre carte, ori citate despre cărți, sau despre citit, nu doar că le notez ci le și interpretez, sub formă de impresii. La mine pe blog nu vei găsi doar citate, vei găsi impresii, păreri, dimensiuni cu care m-am identificat, sau interpretări.

Care sunt cele mai frumoase citate despre cărți?

Cele mai frumoase citate despre cărți, despre citit, citate despre lectură și citate despre carte în general, sunt pur și simplu citatele din cărți cu care fiecare dintre noi a rezonat mai bine. Cel pe care l-ai înțeles. Acela care ți-a schimbat o percepție sau un principiu de viață. Cel care te-a făcut să zâmbești. Cel care a mișcat ceva în tine. Sau cel în care te-ai regăsit. Pentru fiecare, este altul.

Lista de cele mai frumoase citate despre carte și din cărți este alta pentru fiecare cititor. Construiește-ți propria ta listă cu cele mai frumoase citate!

Sau, desigur, poți în continuare să cauți citate despre carte și citate despre cărți pe google, și să continui să cumperi sute de titluri pe care, fie că nu le deschizi niciodată, fie că le citești în 2-3 zile, vor ajunge să rămână acoperite de praf atât în bibliotecă, cât și în memoria ta. Tu ce alegi?

Spread the love

Care este parerea ta despre articol?

Scroll to Top