Daniel Zărnescu – Treptele Schimbării

treptele schimbarii

Încep expunerea impresiilor mele cu privire la vol. 1 Treptele Schimbării al lui Daniel Zărnescu, prin interpretarea citatelor pe care le-am selectat în timpul lecturii romanului.

Meditație în Citate: Daniel Zărnescu – Treptele Schimbării

,,(…) de la poziția de victimă, căreia i se întâmplă lucruri, la poziția de om de acțiune, care face lucrurile să se întâmple”

O imagine pe care o găsesc peste tot în jurul meu, o ilustrație excelentă a două mentalități cu forțe incredibile de influență asupra nivelului de trai, vieții, satisfacției și stării generale.

,,Succesul, așa cum îl percepe fiecare dintre noi, este la nivel de decizie asumată.”

O definiție frumoasă a succesului și a modului în care fiecare face propriile alegeri care în final conduc, sau nu, la atingerea obiectivelor stabilite și a propriei viziuni asupra a ceea ce înseamnă succes.

,,A suferi de mentalitatea de expert nu înseamnă întotdeauna că ești expert într-adevăr.”

Un aspect frumos, faptul că Daniel Zărnescu acordă atenție deosebită asupra mentalității de expert și nevoii de a ști tot – care nu sunt, de fapt, necesare pentru a avea succes. Un semnal de alarmă pentru cei care nu încep nimic înainte de a ști totul despre ceea ce vor să înceapă – lucru care este imposibil, care limitează dispoziția la a ști mai mult și care, în final, va amâna începutul și creația la nesfârșit. O explicație clară și bine argumentată a faptului că acțiunea este importantă, că a experimenta este important; mai important, poate, decât a fi expert.

,,Omul de acțiune știe că are nevoie doar de ceea ce vrea (obiectivul) și de primul pas pe care îl poate face înspre obiectivul lui.”

Ca absolventă de liceu mate-info, nu am putut să nu observ o reintepretare extrem de creativă a principiului inducției matematice. Nu știu dacă este cu adevărat intenția autorului, aceea de a folosi inducția matematică pentru a explica treptele schimbării și faptul că este necesar doar un obiectiv și o validare a primului pas care conduce către atingerea obiectivului, pentru a avea succes în acțiunea întreprinsă; sau dacă a fost imaginația profesorului de matematică dedicat pe care l-am avut în liceu, pe care l-am apreciat întotdeauna pentru energia și logica de care dădea dovadă în fiecare explicație, și care a avut o perspectivă inovatoare prin care ne-a explicat acest principiu. Însă, în ambele cazuri, a regăsi o conexiune între știința matematică și antreprenoriat este în mod egal inspirațional și fascinant.

,,Stând în conflicte, în neliniști, în agitație, nu faci decât să refuzi drumul din fața ta. Când ești în conflict cu ceilalți, nu faci decât să nu înaintezi.”

Un prim citat care susține ceea ce spun și spre finalul comentariului meu, respectiv faptul că acest volum întâi din Treptele Schimbării de Daniel Zărnescu nu este o carte despre antreprenori și viață profesională exclusiv, ci o experiență introspectivă în care se poate regăsi oricine și care poate genera schimbări pozitive, noi înțelegeri, noi realități și noi mentalități oricui este deschis la o nouă autoanaliză și re-analiză a celor din jur.

,,Cine se lasă dezamăgit de altcineva, nu se concentrează pe persoana corectă.”

O afirmație care întărește încrederea în sine și evidențiază importanța îndepărtării unor rutine sociale și chiar cercuri sociale nocive pentru acțiune și inițiativa de a acționa.

,,Nu sunt detectiv, să caut problemele omului. Căutând în trecutul lui, când el are probleme prezente, nu fac altceva decât să îl fac conștient de propriile lui limitări.”

Întocmai motivul pentru care nu îmi plac psihologii și detest psihoterapeuții. O binevenită reamintire că pentru atingerea obiectivului, concentrarea este necesară asupra soluțiilor care animează omul de acțiune, și nu a cauzelor care alimentează statutul de victimă.

,,(…) cu cât știi mai multe, cu atât ai impresia că știi mai puține și scade șansa să acționezi cu adevărat. Acțiunea o faci la nivel de asumare.”

O reinterpretare a citatului de mai sus care făcea referire la mentalitatea de expert și cum aceasta devine o piedică în acțiune și în a experimenta cu adevărat pentru a câștiga experiențe și știință.

,,Nimeni nu a ieșit din depresie gândindu-se la cum să iasă din depresie și stând degeaba. Depresia nici măcar nu există. Dacă ești în mișcare, atunci ești în evoluție, ai provocări, trăiești.”

Unul dintre citatele mele preferate din cartea lui Daniel Zărnescu, o concluzie la care, pentru a ajunge, este nevoie de puțină maturitate și de renunțare la strea și mentalitatea de victimă.

,,Dacă tu crezi că știi cum se vor întâmpla lucrurile și ce anume o să îți răspundă persoana din fața ta, află că ai dreptte, pentru că nu faci altceva decât să generezi acel răspuns în celălalt.”

O afirmație cum nu se poate mai adevărată, care odată înțeleasă, poate fi folosită în propriul beneficiu, fie că vorbim de negociere, de persuasiune sau de relațiile de zi cu zi.

,,Dacă vreodată cineva îți spune că nu se poate, nu o lua personal. Nu are treabă cu tine. Datoria ta este să vezi dacă tu poți, nu să decidă altul pentru tine.”

Reamintire a faptului că oamenii au obiceiul de a spune cuvântul imposibil în dreptul a orice pare așa pentru ei, iar singurul factor care variază îl reprezintă propriile posibilități. Cu alte cuvinte, oamenii cred că dacă nu stă în posibilitatea sau credibilitatea lor, nu stă în a nimănui și este, așadar, nerealizabil.

,,(…) puțini oameni realizează că pentru a oferi cu adevărat celor din jur, trebuie să fie în primul rând egoiști.”

Egoismul, atât de criticat și judecat, este pus într-o lumina pozitivă de către Daniel Zărnescu, în măsura în care se referă la atenția către propria bunăstare care, mai departe, va reprezenta combustibilul pentru capacitatea de a inspira și contribui la bunăstarea celor din jur.

,,Potențialul este o promisiune. Când nu îți atingi potențialul, este ca și cum nu ți-ai respecta promisiunea făcută ție însuți.”

Un citat frumos prin faptul că este inspirațional și motivațional. Un îndemn la a respecta propriile abilități, la a le cultiva și valorifica, la a le da o direcție și un sens. O încurajare a ambiției și forței interioare.

,,Poți lupta o viață întreagă să fii plăcut de ceilalți și să simți în continure că nu te integrezi, că ești un extraterestru. Sau poți, ca orice extraterestru întreg la cap, să îți cauți propria galaxie, propria planetă, propriul soare.”

Nici umorul nu-i lipsește lui Daniel Zărnescu, însă dincolo de acesta, realitatea din spatele acestor cuvinte este una care, odată conștientizată, poate deveni cheia unor noi acțiuni, scopuri și reușite.

,,(…) ceea ce vei primi va deveni parte din viața ta. Ceea ce vei ignora se va stinge din lipsă de atenție.”

Sunt multe citate în această carte care pot fi cu ușutință scoase dintr-un context, puse într-altul, și își vor păstra validitatea. Acest lucru le reflectă, din punctul meu de vedere, autenticitatea și valoarea. Acesta este unul dintre acele citate, fie că vorbim de pasiuni, de ambiții, de obiective, de dorințe sau de persoane.

,,Banii sunt doar un amplificator al tău. Ce defecte ai, le amplifică la maxim.”

Unul dintre cele mai bune argumente pe care le-am citit cu privire la faptul că banul în sine, averea în sine, nu este rea sau bună, nu are nicio conotație de fapt – ci aceasta este dată de fiecare persoană și de propriile convingeri, personalități și mentalități.

,,Rolul banului chiar ăsta este, să te schimbe pe tine într-o variantă mai bună a ta, să poți oferi mai mult societății și oamenilor dragi.”

O întărire a convingerii mele, aceea că schimbarea persoanei în urma schimbării situației financiare nu este ceva rău, negativ și nedorit. Aud deseori oameni care strigă în urma celor care au ajuns mai înstăriți decât înainte, care câștigă mai bine decât cu ani în urmă, că, doar pentru că preferă să-și petreacă altfel timpul, să consume altfel de alimente, să-și cheltuie altfel resursele sau să aibe alte activități, ,,uită de unde au plecat” – lucru cu care nu am fost niciodată de acord. Oare care ar mai fi rostul evoluției financiare, al banilor și puterii lor de cumpărare, dacă nu aceea de a progresa și de a schimba stilul de viață, interesele, pasiunile, cercurile sociale etc.?

,,Omul care respectă banii îi face mai ușor.”

Afirmația vine în urma unei explicații cu privire la modul în care unii oameni primesc plata pentru serviciile lor cu umilință și supunere, ascunzându-i repede în buzunar, strângându-i în pumn fără a-i număra, aproape cu rușine care ia locul mândriei și satisfacției de a primi o plată corectă și bine meritată pentru efortul depus și calitatea oferită. O capcană în care cade cel care nu pune prețul corect pe timpul și munca depusă și deconsideră banul, în loc de a-l respecta.

,,Săracul știe să sărăcească, bogatul să câștige bani.”

O re-întărire a faptului că banul amplifică starea în care omul se află deja. Și care se aplică indiferent de context și împrejurări.

De ce?

Pentru că nu este doar o altă carte despre cum să îți începi o afacere, despre definițiile antreprenorului, despre cum să reușești în viață și cum să vezi totul roz. Ci este în sine o treaptă către schimbare și, implicit, evoluție. Pentru că oferă încredere și inspirație într-un mod logic și rațional, scoțând acești termeni din domeniul abstractului și aducându-i în prim plan, accesibil și palpabil. Pentru că aduce argumente valide și clare. Pentru că nu impune moduri de gândire, ci le clădește. Pentru că într-adevăr, construiește mentalitate, construiește schimbarea, construiește acțiunea.

Pentru că vine ca o încurajare către acțiune și nu alimenteză în mod comercial nevoia de a citi și alte cărți, de a afla totul despre totul, de a fi expert fără a face un pas către a experimenta. Pentru că dărâmă zeci de mituri, de la mitul expertului la stigamtul bogăției și banului; pentru că atrage atenția asupra blocajelor și limitărilor de limbaj care au devenit automatisme deseori și care, odată conștientizate, pot fi privite din noi perspective; pentru că face o distincție clară între victimă și om de acțiune.

Pentru că oferă o minunată ocazie de introspecție și de alegere, fiind nu o carte despre afaceri și despre antreprenoriat, despre profesioniști și carieră; ci o analiză bine documentată a oamenilor și a modurilor de gândire. Nu este o carte care promite schimbarea vieții și care în final nu duce niciunde; ci este un scurt ghid care învață cititorul să se ducă pe cont propriu către schimbare. În fine, pentru că este despre viață, despre oameni, despre societate, despre tot ce ne înconjoară. Nu este un produs nișat, este o lectură în care se poate regăsi oricine și care poate aduce un impuls pozitiv în orice viață, nu doar pe plan profesional. Pentru că este o abordare dincolo de doctrine, dincolo de o normalitate impusă de alții, dincolo de rutină și de zona de confort. Pentru că este altceva, iar asta o face foarte interesantă.

Daniel Zărnescu – Treptele Schimbării vol. 1: Figuri de Stil

Nu credeam că pot găsi figuri de stil în cărți care ar putea fi clasificate la categoria ,,Dezvoltare Personală” sau ,,Economie și Afaceri“, în cărți care se presupun a fi pragmatice și non-ficționale, reci și riguroase. Dar este fascinant că am găsit – multe chiar, de la comparații la metafore. Nu înseamnă că dacă ficțiunea intervine, autenticitatea dispare. Treptele Schimbării o confirmă, demonstrând din nou că nu există imposibil și nici limitări, nici măcar într-o literatură care deja a fost definită. Cred că am găsit cea mai frumoasă comparație și cea mai frumoasă metaforă în ceea ce privește antreprenorii și antreprenoriatul – și de fapt, printre singurele pe care chiar le-am crezut.

Prin comparație, găsim distincția dintre antreprenor și angajat, dintre om de acțiune și victimă, dintre om care alege libertatea economică cu riscul eșecului și om care alege confortul economic cu siguranța neîndeplinirii viselor. O comparație a omului de acțiune cu un porc mistreț liber în păduri care se hrănește cu frunze și fructe cu riscul de a nu găsi hrană, în oglindă, cu o comparație a angajatului cu un porc domestic care este hrănit și îngrășat în mod constant, în siguranță până la sărbătoarea Crăciunului.

,,Este o libertate asemănătoare mistrețului jigărit, din pădure, care mănâncă rădăcini și frunze și tremură de frig iarna, în opoziție cu porcul îngrășat pentru Crăciun.”

Prin metaforă, găsesc o redefinire creativă, foarte credibilă și de o frumusețe deosebită, a firmelor. O viziune interesantă asupra a ce reprezintă, ce înseamnă, antreprenoriatul. O metaforă care prezintă antreprenoriatul ca pe o formă de creație, care transformă antreprenorul în creator și care aduce argumente logice pentru acestea printr-un joc de cuvinte. Ce formă juridică au firmele antreprenorilor, în general? S.A. – societate pe acțiuni, S.C. – societate comercială, S.R.L. – societate cu răspundere limitată etc. Modul în care elementul comun al tuturor acestor forme juridice, respectiv societate, este reinterpretat sub forma unei societăți separate create de antreprenor care devine, astfel, un Creator al unei societăți, mi se pare foarte ingenios.

,,Antreprenorul în sine, ca imagine, este un inadaptat, o persoană care nu a reușit să se împace cu regulile societății și ale pieței muncii în special. Simțindu-se exclus, izolat, simțind nevoia de ceva mai bun pentru el, a hotărât să schimbe realitatea în care trăiește. Următorul pas este să își deschidă o firmă, să caute să își impună propriile lui reguli doar ca să dea naștere unei societăți proprii, care să nu îl excludă.“

O dimensiune în care mă identific în Treptele Schimbării de Daniel Zărnescu

Sunt multe. Deoarece cartea lui Daniel Zărnescu abordeză multe dimensiuni, sunt multe și cele în care mă identific. Dar ca să încep de undeva, o să încep de la a fi un om de acțiune. M-am regăsit de nenumărate ori în definițiile antreprenorului, ale omului de acțiune și mentalității aferente. Din nou voi folosi cuvântul interesant, pentru că a fost interesant că am regăsit până și site-ul Sceptica într-una din manifestările caracterului meu de om de acțiune. Sau mai bine zis, prin Sceptica am acționat. Fără să știu totul despre domeniul blogging-ului, al recenziilor, fără să am prea mare experiență, am decis să încep acest proiect și să învăț pe parcurs. Am scris despre acest lucru la secțiunea Despre mine, și am scris acest lucru cu mult timp în urmă. Cartea am început să o citesc cu câteva săptămâni în urmă, regăsind însă inițiativa, acțiunea și spiritul antreprenorial pe care le-am avut, în ceea ce am scris demult despre proiectul Sceptica.

Am regăsit numeroase mentalități și moduri în care privesc lucrurile, menționate și disecate de-a lungul capitolelor pe care le-am citit. Pe unele le-am învățat de la persoane din jurul meu, care mi-au fost la un moment dat profesori. Pe altele le-am citit din cărți, pe altele le-am învățat din propriile experiențe. Dar faptul că le-am regăsit într-o lumină pozitivă în carte mi-au oferit încă o confirmare a faptului că sunt pe drumul cel bun. Și mi-am dat seama de un lucru, de faptul că deși nu știam toate aceste aspecte teoretice, le făceam intuitiv. Am preferat întotdeauna să mă înconjor cu oameni mai buni decât mine, cu oameni mai maturi, de la care am avut lucruri de învățat – și nu pentru că a fost un obiectiv către dezvoltarea mea, cel puțin nu unul conștient. Ci pentru că așa am simțit, în mod natural. Însă a fost o lectură plăcută care a teoretizat multe lucruri pe care deja le aplicam și le aplic în mod practic – iar avându-le puse pe hârtie, în teorie argumentată și validată prin succesul multora, aduce un plus de organizare și credibilitate.

Urmând firul și direcția în care s-a îndreptat conținutul cărții, mi-am regăsit și ambiția de a continua să evoluez. Nu am încetat niciodată să mă focusez pe calitate și îmbunătățire, dar începusem să ezit și poate să îmi creez o zonă de confort cu care să mă obișnuiesc. Mi-am regăsit dorința de a ieși din zona de confort, prin faptul că am conștientizat că mi-am stabilit una; și mi-am regăsit energia de a avea idei, de a mă lăsa purtată de posibilități și de a da contur unor noi obiective, unor noi construcții, unor noi succese.

Nu în ultimul rând, m-am regăsit și ca și content-writer, în definiția antreprenorului a lui Daniel Zărnescu, ceea ce m-a bucurat. M-am regăsit în înțelegerea banului ca ceva pozitiv, nu ca ceva negativ; în aprecierea și respectarea banului și în lipsa de ezitare sau de rușine în a cere și a primi cu satisfacție plata corectă pentru munca depusă la standarde înalte de calitate. M-am regăsit în dorința constantă de a evolua, de a oferi servicii mai bune, de a ajunge în top. M-am regăsit în alegerea de a fi freelancer, de a prefera libertatea de a-mi selecta task-urile și remunerațiile alături de riscul de a nu găsi un job timp de săptămâni la rândul, în locul așa-zisei siguranțe a salariului lunar stabilit de alții. M-am regăsit în motivația de a face ceea ce îmi place, având ca rezultat atât satisfacția personală, cât și cea financiară.

,,Antreprenorul este orice persoană cu visuri legate de destinul propriu și care preferă o realitate săracă, dar care să îi asigure evoluția, decât o realitate sigură, cu confort pe care să îl găsească în salariul pe care îl primește lună de lună.”

Spread the love

Care este parerea ta despre articol?

Scroll to Top