Îmi pare rău pentru Koala, dar… Hai să fim serioși!

Vuiește Instagramul de #Australia #koala si #savenature sau #protectnature, de imagini și mesaje care mai de care mai ,,oh vai, planeta noastră minunată”, de când cu incendiul din Australia. Și probabil la fel de pline sunt și alte rețele de socializare, doar că nu le folosesc, așadar nu știu.

Ideea este că s-a creat un fel de isterie a ,,iubitorilor” de mediu înconjurător și, bineînțeles, cât de ironic, acest foc întins a dat apă la moară, vegetarienilor fanatici, astfel încât numeroase figuri publice sau funcții înalte au ajuns nu doar să își transmită public regretele față de cele întâmplate – un lucru natural, aș spune -, nu, ci să treacă de partea care domină acum internetul, și anume fanatismul ,,să salvăm natura”.

      Cum stă treaba și despre ce vorbim

Bun. Să lămurim de la început. Nu zice nimeni aici că nu e o problemă majoră. Că încălzirea globală nu ne afectează. Că poluarea nu ne face rău. Sau că incendiile sunt bune. Așa că nu îndrăzni să înțelegi asta din ce urmează să scriu, iar dacă o faci, nu îmi asum răspunderea. Dar să fim serioși. Instagramul, internetul, mass-media, mesajele transmise au devenit isterice. Se exagerează.

La ce mă refer? La toate postările promovate intensiv în ultimele 3 zile, toate conținând interviuri, discursuri și imagini cu impact, precum interviul lui Joaquin Phoenix, în care domnul actor și-a exprimat public opinia categorică, în urma participării la un eveniment organizat, în cadrul căruia s-a consumat un meniu complet vegetarian. Menționez că acest interviu a avut loc cu mai multe luni în urmă. Dar ghici când e promovat? Acum. Că pică bine, știi cum zic, să zică un om cât de bine e să fii vegetarian și ce important este, chiar acum, când sunt atât de multe specii pe cale de dispariție după recenta tragedie. A spus că atunci a fost prima masă complet vegetariană pentru el. Ăăă…O-A-U, ce să zic! Ce a mai spus domnia sa despre asta? Că a fost delicios =))).

Și a mai spus că acest lucru a fost un pas înainte pentru omenire, că oh, toți ar trebui să realizăm că faptul că nu suntem vegetarieni și că mâncăm carne de proveniență animală ne afectează clar, că nimeni nu mai poate nega asta, că e o problemă majoră, că trebuie să ne asumăm responsabilitatea și să ne oprim din a mânca astfel, că trebuie BLA BLA BLA BLA BLA. Apă la moară și la vegetarienii fanatici.

      Nu mă deranjează Joaquin, ci modul în care discursul său e folosit acum, în contextul Australia

Încă o mențiune: nu am nimic cu vegetarienii. Din contră. Am și eu astfel de tendințe uneori, mai ales vara, de a-mi stabili o alimentație bazată doar pe fructe și legume, pe cereale și altele. Dar e doar un meniu și o preferință. Pe care o respect, la fel cum respect preferințele oricui în acest caz. Nu. Nu cu vegetarienii, veganii sau orice alți adepți ai altor meniuri, nu cu ei am o problemă. Ci cu vegetarienii și veganii disperați, ăia fanatici care susțin că pentru ei, ori că ești om ori că ești animal e totuna, așadar cum nu poate consuma carne de om, nu poate mânca nici carne de animal. La oamenii ăștia mă refer.

În primul rând, postarea despre care vorbesc a fost promovată pe canale despre natură, climat și mediu, iar în cadrul acesteia s-a ținut un discurs atât de altruist și plin de energie despre cât de important a fost acel pas, acea cină, pentru omenire, despre cum Joaquin a grăit adevărul, despre cum ar trebui să devenim toți vegetarieni, încât a făcut să pară cine știe ce eveniment, cine știe ce efort pe care l-a depus pentru acest lucru. Când de fapt, omu’ a participat la o cină :)) o cină care a fost gustoasă. Tocmai a avut o revelație despre gustul hummusului, sau ce?

      O cină diferită, din afara zonei de confort, nu este un pas înainte pentru omenire

Că ai venit, că te-ai așezat pe un scaun, că ai mâncat și ți-a plăcut, și că ai avut grijă să subliniezi acest lucru în interviuri ulterioare, toate astea sunt maximum un pas înainte pentru tine, maximum un progres personal pentru că ți-ai lărgit orizonturile. Nicidecum pentru întreaga omenire. Mă uit cu două generații în urma mea și văd oameni cu mentalități și deprinderi atât de clar formate încât nici cu toporul nu le schimbi, cu atât mai puțin că vii tu și le spui că e bună mâncarea fără ouă, carne, lapte și altele.

      Și cum mama pământului s-a ajuns, de la un incendiu din Australia, la trebuie să devenim vegetarieni să salvăm animalele, natura și planeta???

Dap, asta e concluzia. Ia uite de unde am pornit și care e concluzia lor. Arde pădurea, csf, devenim vegetarieni că distrugem lumea. Știi vorba aia… potolește-te că nu-i chiar așa :))

Repet. Și mie îmi pare rău că atât de multe animale au avut de suferit. Emu. Vombatide. Canguri. Koala. Chiar îmi pare rău. Sunt atât de drăgălașe, sunt suflete nevinovate, comunică între ele, trăiesc, își creează relații. Și într-adevăr e înduioșător cum un koala își întinde membrele după o sticlă de apă, sau cum se recuperează după o arsură. E trist, e marcant, e dureros. Rezonez. Dar de aici și până la a nu mai consuma carne de proveniență animală că distrugem planeta… CALE LUNGĂ!

Unu la mână, cine mănâncă emu sau koala la cină, lângă salată verde? Nimeni! Cum vom ajuta noi aceste animale pe cale de dispariție să se înmulțească, să își revină etc., dacă nu mai consumăm carne de pui, de porc sau de vită? Nicicum. Crede-mă, porcii, găinile și peștii pe care îi consumăm noi nu sunt pe cale de dispariție.

Doi la mână, cum mă rog distrug eu planeta pentru că nu sunt vegetariană? Asta e vrăjeală next level, după părerea mea o strategie machiavelliană și o oportunitate excelentă de a manipula la nivel înalt consumatorii, pentru a maximiza profitul companiilor care comercializează produse cu emblemele Vegan, Bio, Vegetarian etc. Să vândă mai bine. Că știm cu toții ce scumpe sunt produsele cu astfel de etichete.

Noi distrugem planeta că măcelărim o găină? Ahăm, omul era înainte culegător, vânător și pescar. Și lumea a continuat mii de ani, a evoluat, cel puțin tehnologic, și nu a venit sfârșitul lumii. Cum a zis și George Carlin, Terra și natura sunt mai inteligente și mai puternice decât le subestimăm noi, mai presus de noi și mai adaptabile decât ne închipuim. Oricare ar fi condițiile, vor găsi o cale de a supraviețui.

      Revenind la subiect, hai să fim serioși. E prea multă isterie cu poluarea, cu încălzirea globală și, mai nou, cu acest curent vegan!

Da. Să concluzionăm. Mai întâi Leonardo DiCaprio a apărut în The Flood și ne-a explicat despre încălzirea globală și cât e de gravă. Despre cum trebuie să facem ceva în legtăură cu asta.

Apoi marea problemă a devenit poluarea. Trebuie să reciclăm. Să împachetăm bananele în frunze de palmier (chiar dacă astea se strică pe transport, pe vapor, când importăm alimentele, așadar nu e deloc rentabil și nicio afacere nu-și va risca astfel marfa). Să folosim pungi biodegradabile, alea cele mai proaste care se rup și dacă pui un colț de carton în ele. Și oho câte astfel de sugestii, mult mai deplasate. Să bem doar din cutii de carton, să nu mai cumpărăm nimic cu plastic, etc etc. Că s-a format o insulă de plastic. Că omul dăunează naturii că folosește plastic, că folosește mașini cu combustibili și fabrici care poluează. Dăunăm naturii. Ok. Ne-au luat câteva sute de ani să realizăm asta.

Acum, marea problemă este că nu suntem vegetarieni. Printre altele, în discursul domnului Pheonix a existat și un moment în care a spus că la fel cum am realizat acum câțiva ani că fumatul în spații publice nu este sănătos și ne afectează pe toți prin inhalarea substanțelor toxice, la fel trebuie să realizăm și să oprim prin legi consumul de carne și alimente de proveniență animală, pentru că sunt la fel de toxice. ?!?!?!?!?! Domnule, dă-mi voie să-ți reamintesc că indiferent câte studii mituite prin campanii de marketing ar fi realizat insituturile americane pe proteinele din soia, linte și năut, proteina animală rămâne cea mai benefică, cea mai puternică și cea mai nutritivă pentru corpul uman. Nu am fost concepuți să fim erbivori. Dar se pare că acum, în 2020, după atâtea mii de ani de când am fost concepuți, am realizat că dăunăm mediului și prin ceea ce mâncăm.

Ok. Dăunăm mediului cu faptul că ne construim case comfortabile și că folosim avioane pentru transport rapid și eficient, cauzând încălzirea globală. Dăunăm pământului cu plastic, fum, combustibili și alte substanțe cu ajutorul cărora poluăm aerul, solul, apa și tot ce ne înconjoară. Dăunăm naturii prin ceea ce consumăm. Progresiv, de-a lungul anilor, tot am avut revelații dinastea semi-divine și fanatici care ne repetă în ce criză existențială ne aflăm. Ei bine, în ritmul ăsta, știi unde ne ducem cu inducția și cu logica? La realitate, și anume că e normal ca prin faptul că locuim pe pământ, să afectăm cumva mediul în care trăim. Normal că schimbăm lucruri, normal că distrugem anumite zone de confort pentru a crea altele, normal că apar modificări. Că existăm. După logica de mai sus, următoarea revelație va fi că faptul că trăim este cauza pentru care suntem prea mulți pe Terra și se autodistruge :)) Următoarea revelație va fi că trebuie să nu mai existăm, să nu mai trăim, ca să trăiască plantele, pământul și animalele liniștite și fără turbulențe. Ceea ce nu este tocmai fals dar…

Tocmai pentru asta suntem noi aici! Da, avem efecte și ne lăsăm amprentele asupra pământului, dar asta e lumea. Dacă tot trebuie să trăim, haide să o facem în confort, atât cât putem.

      Care e concluzia mea?

Nu faptul că nu suntem vegetarieni, că nu bem în căni de hârtie sau că nu mergem pe jos și cu barca din Europa până în Africa – nu astea sunt cauzele pentru care distrugem pământul. De ce nu abordează nimeni lipsa de disciplină și bun simț? De ce nu abordează  nimeni subiectul corupție? Poate că Australia nu ar fi luat foc și animalele nu ar fi avut de suferit, dacă s-ar fi dat dovadă de mai multă responsabilitate și organizare din partea oamenilor. Poate că dacă nu am arunca gunoaiele în ape și am face ceva mai productiv cu ele, aceasta nu ar mai fi infestată. Și poate că dacă am refuza cu toții să purtăm războaiele altora, ale unor psihopați cu probleme personale față de alte națiuni sau mentalități, nu am mai distruge atât de multe lucruri pe care le-am făcut distrugând alte lucruri și pe care le vom reface distrugând altele. De ce nu abordează nimeni și nu creează  nimeni isterie în jurul faptului că oamenii merg de atâta timp la război, chipurile, să își apere patria, la simpla comandă a unui om sau a unui mic grup de oameni care se află în conflict cu alt om sau alt mic grup de oameni? De ce nu abordează nimeni subiectul războaielor și al faptului că oamenii urmează precum maimuțele câteva ordine, și se omoară între ei, odată cu natura și tot ce au construit peste ea?

      Dar da, non-vegetarienii sunt o problemă majoră a societății contemporane, nu-i așa? Salvați koala, nu mai consumați brânză și carne de pui!

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   

1 thought on “Îmi pare rău pentru Koala, dar… Hai să fim serioși!”

 1. Sunt de acord cu tine. Avem nevoie de educatie… as adauga totusi ca nu discutiile sunt cele care ne vor ajuta si vor salva planeta. Ar fi bine sa incepem sa mai si facem lucruri, nu doar sa discutam despre ele.
  Intr-adevar, discutiile despre veganism si mai stiu eu ce nu au absolut nicio legatura cu incediile din Australia care, la urma urmei, sunt deja un fenoment natural. Ard ele padurile SIBERIENE vara… asa ca nu e de mirare ce se intampla in Australia.

Care este parerea ta despre articol?

Scroll to Top
%d bloggers like this: